El Baluard
Revista d'informació local i de cultura de Sarral

>> Le coffre à outils technologiques et pédagogiquesdes enseignants de la formation professionnelle du Québec

Vostè està aquí : Inici » Notícies » Conca de Barberà

>>La revista Aplec de Treballs que edita el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà arriba al número 25

7 de setembre de 2007

Enguany la revista d’humanitats i ciències socials, Aplec de Treballs que des del 1978 edita el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà assoleix el número 25, durant aquest quart de segle en les seves pàgines s’han publicat centenars d’articles d’investigació sobre totes les poblacions de la comarca, base per al coneixement del passat i que han estat molt útils en l’àmbit universitari, en la restauració dels monuments, en la formació d’una identitat col·lectiva, en la promoció del turisme,etc. Un dels valors més positius durant la seva trajectòria ha estat la lliure participació d’estudiosos, tant de la comarca com de fora, tant d’estudiants , llicenciats, doctors o professors com d’erudits locals o lletraferits, això si sempre amb rigor i esperit crític, la qual cosa fa que sigui present en moltes biblioteques d’arreu de Catalunya.

En el volum del 2007 s’hi publiquen un total de quinze articles. En l’apartat de prehistòria i història antiga trobem un treball en equip sobre la indústria lítica del Molí del Salt de Vimbodí del paleolític superior realitzat per Sergio García Catalán i Manuel Vaquero Rodríguez, segueix un altre article sobre les pintures rupestres de les Muntanyes de Prades i el Montsant a càrrec de Ramon Viñas, Albert Rubio, Laura Martínez i Juan Antonio Serrano i una aportació de l’arqueòleg tarragoní Pedro Otiña Hermoso sobre el jaciment del pla de Santa Bàrbara de Montblanc i una altra del lleidatà Francesc Giral Royo sobre les monedes ibèriques de Milmanda (terme de Vimbodí) conservades al Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Dins l’època medieval hi ha l’epistolari entre el Príncep de Viana i l’abat de Poblet Miquel Delgado (1460-1461), d’història moderna són quatre les novetats, una de l’historiador Manel Güell que biografia al capità general de l’exèrcit de Catalunya durant la Guerra dels Segadors (1649-1650) i la seva campanya militar sobre el Camp de Tarragona i la Conca de Barberà; l’altra prové del docent de la Universitat Rovira i Virgili Salvador Rovira Gómez i tracta sobre la família noble dels Llorac, senyors de Solivella (segles XVII-XVIII), continua la selvatana Roser Puig i Tàrrech, que analitza la lleva dels Miquelets del 1795 en el territori del partit de corregiment de Montblanc i la compara amb les dades del Cens de Floridablanca (1787), després Jaume Teixidó Montalà, actual director de l’Arxiu Comarcal del Priorat, buida un cadastre de Figuerola de Santes Creus (dita Figueroleta) en el començament del mil set-cents. Entrant en el nou segle Josep M. Grau Pujol i Roser Puig Tàrrech efectuen un treball sobre la immigració de la Conca a Valls durant la primera Guerra Carlina. Avançant en el temps el barberenc Joan Casamitjana Fabregat descriu les activitats socioculturals que realitzava la Societat Agrícola de Barberà pels seus associats.

En la vessant musical contemporània la montblanquina Núria Medrano Torres estudia els oficis del s músics de l a vila ducal entre el 1844 i el 1936,completant les dades biogràfiques de naixement, defunció i orquestra on actuaren. Posteriorment en el mateix àmbit de l’art el vimbodinec Ramon Ribera Gassol investiga sobre l’obra escultòrica de l’empordanès Frederic Marès en l’altar major de l’església parroquial de Santa Maria de Montblanc (1952-1956) i la conservadora Sofia Mata de la Cruz ofereix una síntesi sobre el retaule de Sant Martí de Vilaverd. Acaben l’Aplec Josep M. Grau Pujol, que indexa temàticament els articles que sobre humanitats i ciències socials han aparegut a les revistes locals de Montblanc Espitllera (1982-1989) i El Foradot (2000-2006) i l’arxiver Josep M. Porta Balanyà amb la bibliografia habitual sobre els llibres editats en els darrers dos anys.Clou el volum un noticiari de les activitats del Centre d’Estudis i les normes per al apresentació d’originals.

Un total de més de 250 pàgines que es podran llegir a partir del dia 10 de setembre del 2007 quan es presenti a la sala d’actes del Museu Comarcal (carrer Josa 6) de Montblanc a les 8 del vespre.


 
Sarral en Xarxa i El Baluard no es fan responsables de les opinions expressades pels diferents usuaris. La propietat de cadascun dels continguts de la web és del seu respectiu autor.

Web desenvolupada a partir d'SPIP (RECIT) per David Joanpere i Poblet. © Sarral en Xarxa, 2007