El Baluard
Revista d'informació local i de cultura de Sarral

>> Le coffre à outils technologiques et pédagogiquesdes enseignants de la formation professionnelle du Québec

Vostè està aquí : Inici » Notícies » Conca de Barberà

>>Montblanc edita un diccionari històric

8 de setembre de 2008
Autor(a) : 

Les viles mitjanes, que són les que al capdavall teixeixen la història, són mancades generalment de textos referencials, sintètics, a partir dels quals es puguin descabdellar recerques posteriors. Perquè una nació que és, sinó el resultant d’una corrua de tradicions, noms i fets que acaben per quallar en reeiximents i desfetes? No es pot pensar que una comunitat territorial sigui un invent, ans les estructures socials i polítiques determinen un àmbit de pertinença, de lluites socials i polítiques, que, tot abastant fins els nostres dies, configuren una memòria activa, no sotmesa, entre la ciutadania. Que lluny de ser reclosa en fets administratius es repensa i acorda el seu propi futur. Però per assolir tot plegat calen treballs, referents, que amb llur esforç per a acabalar el torrent de les èpoques passades i contemporànies condueixin a la fi un estàndard, un primer model, un anivellament representatiu de cada node territorial.

La Conca de Barberà, Montblanc, gairebé a l’endemig del Principat, nucli de transició entre Ponent i Llevant, calia d’un nomenclàtor historiogràfic (que a la fi no és cap altra cosa que un sumari d’imaginaris), perquè els convilatans es repensin i actuïn en conseqüència. Què en farem, sinó de les Festes Medievals, del fet de reviure cada primavera el llegendari de Sant Jordi, de rememorar la premsa adscrita a diferents corrents patriòtics orgànics, de treballar la destacada organització del cooperativisme, de construir la història contemporània coetània, sinó posseïm un Thesaurus territorial on cadascú pugui trobar una línia d’explicació i fins i tot de justificació al seu mode de pensar i fer? La funció política articula la consciència històrica.

Un Diccionari històric, per social, no és pas un llistat inert de noms. L’élan vital (impuls vital)ha de ser obra de cada lector, de cada interpretació, de cada vivència reconeguda en alguna dada. Per aquesta raó cal destacar, fins i tot com a innovació a la historiografia territorial, aquesta obra que amb una feina detinguda, precisa, s’ha encarregat de besllumar individualitats que expliquen la vida montblanquina fins els nascuts abans del 1920. I per a abastar aquesta fita -que es desplaça des de Jaume I fins al governador franquista Francisco Labadie, passant per significades trajectòries nacionals com Conangla i Fontanilles, els autors s’han basat en recerca arxivística de primera mà (heus ací la rellevància essencial dels arxius comarcals, no sempre positivament discriminats) juntament amb bibliografia actualitzada.

Aquesta obra, que ha de ser modèlica per a d’altres nuclis territorials (poques capitals de comarca, similars demogràficament, tenen avui dia un diccionari com el que apuntem) és de destacada utilitat per a refer aspectes de la vida nacional en clau local (que no pas localista, com prou “il·lustrats” d’acadèmia deformen el significat científic de territori no formalitzat pel nacionalisme d’estat que, en qualsevol cas, ajuden a refer punts de contacte o de discontinuïtat intraterritorial. I aquesta escomesa és la que feu l’austriacista Francesc de Castellví Obando...

Per la precisió de l’enfocament, per l’esforç de consulta de dades originàries, per la voluntat d’aportar un circuit seqüencial de llarg abast i per la sinceritat d’aportar eficaços retrats de l’entramat civil, societari i polític, podem assegurar que aquesta recerca, que reclamarà la continuïtat fins als nostres dies, vincula satisfactòriament el positivisme fred de la radiografia amb la funció càlida de la projecció cívica. No en va, les primeres ratlles d’aquest treball destaquen aclaridorament que l’avenç historiogràfic comarcal, com a saludable, necessitava un analític estat de la situació: “l’obra que presentem vol esdevenir no solament una eina de treball per als investigadors de Montblanc sinó que vol ser també [...], un mitjà de recuperació de la memòria d’aquells montblanquins, siguin de naixement o d’adopció, que visqueren i treballaren per la vila”. La història explica l’esperit viscut. Esperem que a partir d’ara l’ajuntament tingui suficients noms de persones per a la denominació de nous vials.


 
Sarral en Xarxa i El Baluard no es fan responsables de les opinions expressades pels diferents usuaris. La propietat de cadascun dels continguts de la web és del seu respectiu autor.

Web desenvolupada a partir d'SPIP (RECIT) per David Joanpere i Poblet. © Sarral en Xarxa, 2007