El Baluard
Revista d'informació local i de cultura de Sarral

>> Le coffre à outils technologiques et pédagogiquesdes enseignants de la formation professionnelle du Québec

Vostè està aquí : Inici » Biblioteca Virtual

>>La Conca en la sèrie d’expedients diversos de l’Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona

7 de setembre de 2009
Autor(a) : 

Al Carrer Santa Anna número 8 de la ciutat de Tarragona,en la mateixa seu del Museu d’Art Modern, hi ha l’Arxiu Històric de la Diputació, el qual conté nombrosos documents referits a la nostra comarca. Hem consultat d’una manera sumària la secció d’expedients diversos (en format foli) i n’hem localitzat alguns d’interessants que tot seguit comentem. El més antic i gruixut és el contenciós judicial entre els ajuntaments de Rojals i Montblanc sobre la delimitació de la partida de bosc Els Plans de la Vila o Plans de Sant Joan entre els anys 1883-1889. El lligall conté correspondència dels municipis i un informe del rector de Rojals a més de tota la fitació amb la riquesa de toponímia corresponent i la sentència final (sign.3). De l’any 1915 hi trobem una carta dels regidors de l’ajuntament de Montblanc, Melcior Malet (advocat), Josep Poblet Calderó (comerciant), Carles Vallbona(pagès) i Ramon Domingo (pagès) sobre el pagament de les contribucions de l’any anterior (sign. 4). De l’època de la Mancomunitat hi ha llistats de telefonistes (Santa Coloma de Queralt, Sarral i Vallfogona de Riucorb) i extensió de la xarxa a la demarcació (sign. 9). De l’any 1931 hi ha el llistat nominal de tots els alcaldes,jutges i rectors de la comarca (sign.16).Dins els nomenaments de diputats provincials l’any 1930 trobem el del sarralenc Manel Potau i Grau. Encara que sigui poc voluminós també apareix el projecte sobre el pantà del Francolí que afectaria al terme de Vilaverd dels anys 1948-1954 (sign. 58).

La restauració del monestir de Poblet és tractada en almenys tres ocasions, la primera el 1945 quan es traslladen les restes dels reis de la corona catalano-aragonesa de Tarragona a Poblet (sign. 55). La segona e 1947 sobre la reconstrucció del cadirat del cor (sign. 58) i la tercera pel pagament dels llums de ferro del locutori l’any 1950 (sign. 63). Agraïm a Manel Güel, director de l’esmentat arxiu, les facilitats de consulta de tots aquests expedients.

Article publicat a la revista El Foradot (Montblanc) 55 (juliol-agost 2009), p. 25.


 
Sarral en Xarxa i El Baluard no es fan responsables de les opinions expressades pels diferents usuaris. La propietat de cadascun dels continguts de la web és del seu respectiu autor.

Web desenvolupada a partir d'SPIP (RECIT) per David Joanpere i Poblet. © Sarral en Xarxa, 2007